Distansundervisning
Här sammanställer jag olika verktyg man kan använda för att underlätta sin distansundervisning. Längre ner på sidan hittar ni små guider för att komma igång med verktygen.

Google Meet – Skapa ett mötesrum med video
1
Öppna Google Meet och starta ett nytt ”mötesrum”. Hit kommer du som lärare att bjuda in alla elever genom en länk.

2
När du tryckt på ”Gå med i eller starta ett möte” så kommer du hit. Här väljer du ett valfritt namn på mötesrummet. Eleverna kan alltså skriva in det här namnet sedan för att komma till mötesrummet.

3
När du har skrivit in ditt namn för mötesrummet kommer du att få bekräfta dina kamera- och ljudinställningar. När du ser att allt är OK trycker du på ”Anslut till möte”.

4
När du är ansluten till ditt mötesrum kommer den här rutan upp. Här hittar du länken som du behöver dela till eleverna för att dom ska kunna ansluta till rummet.

5
Dela länken till eleverna. I mitt exempel delas den i flödet i Google Classroom men det går lika bra att skicka länken via Wilma eller någon annan plattform.

Skärminspelning med Screen-cast-o-matic
Med Screen-cast-o-matic kan du göra skärminspelningar från din dator och skicka till eleverna. Programmet brukar användas när man pratar om flipped classroom.

1
Öppna Screen-cast-o-matic’s hemsida och logga in med ditt G Suite konto genom att trycka ”Log in” och sedan ”Log in with Google”.
2
När du har loggat in kan du ladda ner deras verktyg som är gratis. Det går att spela in i upp till 15 minuter utan PRO-versionen.
3
När du har laddat ner och installerat programmet så är det bara att börja spela in. Om du vill se en exakt genomgång över hur programmet fungerar kan du klicka här. När du har spelat in klippen kan du t.ex. dela din video på Wilma eller i Google Classroom.
Distansundervisning med Zoom
Zoom är ett videokonferensverktyg där du kan hålla lektioner live med elever. Ett annat alternativ mot Googles Meet. Med gratisversionen kan du max hålla 40 minuters möten. Du loggar in med ditt G Suite-konto och skapar ett möte och bjuder in elever med hjälp av en länk.
Med gratisversionen kan du skapa 3 projekt åt gången. Om du vill ha flera projekt än det måste en licens skaffas.

Skapa videos med Explain Everything
Explain Everything är en app på iPad där du kan spela in allt du gör i appen. Det är lite som en presentation fast den spelar in allt som du gör ”live”. Du kan importera bilder från skolböcker och rita/skriva på bilderna medans du spelar in och mycket mera. Gratisversionen tillåter dig att ha 3 projekt samtidigt. Om du vill aktivera mera än det måste man skaffa en licens.
*Video för hur man kan använda det är på gång
